جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024

برای اولین بار در ایران، فهرست‌نویسی منابع الکترونیکی براساس فصل نهم قواعد فهرست‌نویسی «انگو- امریکن» انجام و بیش از20000 جلد منابع الکترونیکی فهرست‌نویسی توصیفی و تحلیلی – موضوعی بر اساس اصطلاح نامه‌ها تدوین گردید.

مسئول کتابخانه دیجیتالی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در گفتگو با خبرنگار مرکز خبر حوزه با تشریح برخی فعالیت های این مرکز اظهار داشت: این مرکز به منظور گسترش فعالیت های پژوهشی، علمی و فرهنگی در حوزه اسلام و تأمین نیازهای اطلاعاتی پژوهشگران و فرهیختگان این حوزه، به نیاز سنجی، شناسایی، ارزیابی، فراهم آوری، سازمان دهی و اشاعه اطلاعات اسلامی و یا به طور کلی " مدیریت اطلاعات اسلامی" و همچنین ایجاد شبکه اطلاعات اسلامی زیر نظر معاونت پژوهش دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم می‌پردازد.

سیدمالک طباطبایی افزود: مرکز اطلاعات شامل دو قسمت کلی سامان دهی اطلاعات و مدیریت نظام های اطلاعاتی است که هرکدام از این قسمت‌ها در برگیرنده بخشهای مختلفی در دسته بندی و ارائه مبانی اصلی اطلاعات بصورت کتابخانه دیجتالی می‌باشد.

وی با اشاره به روند شکل‌گیری کتابخانه دیجتالی، گفت: مطالعه اولیه راه اندازی کتابخانه دیجیتالی در سال 1382 توسط مسئولین مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم آغاز و برنامه های مطالعاتی مرتبط توسط کمیته ای متشکل از دو طیف متخصصان محتوا و متخصصان فنی تشکیل شد، که در نهایت در سال 1384 با همکاری سازمانهای مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی و سازمان کتابخانه، موزه‌ها و آستان قدس رضوی انجمنی به نام « انجمن کتابخانه های دیجیتالی اسلامی» در اوایل سال 1385 با 11 عضو تاسیس گردید.

وی در خصوص کتابخانه دیجیتالی این مرکز گفت: کتابخانه الکترونیکی، سازمانی است، حاوی منابع خاص که نگه داری آنها، دارای ارزش زیادی بوده و لذا در آن راهکارهایی جهت گزینش، سازماندهی، ارائه دسترسی های کنترل شده، امکان توزیع، حفظ یکپارچگی و اطمینان از ماندگاری مجموعه اطلاعات در طول زمان، پیش بینی گردیده است که سهولت دسترسی به منابع و مقرون به صرفه بودن آن و امکان تبادل اطلاعات منابع موجود با دیگرسازمانها، را عهده دار می‌باشد.

طباطبایی با اشاره به ویژگیهای برجسته کتابخانه دیجیتالی، ابراز داشت: استفاده از اصطلاح نامه‌ها به جای سرعنوان‌های موضوعی برای توصیف محتوای موضوعی اشیای محتوایی کتابخانه دیجیتالی، گردآوری، ذخیره و سازماندهی اطلاعات، کمک به انتقال مقرون به صرفه اطلاعات، دسترسی سریع به منابع، ارتباط قدرتمند و همکاری فی مابین جوامع پژوهشی و آموزشی از جمله ویژگیهای کتابخانه دیجیتالی محسوب می‌شود.

این کارشناس مرکزاطلاعات و مدارک اسلامی در ادامه خاطر نشان ساخت: برای اولین بار در ایران، فهرست‌نویسی منابع الکترونیکی براساس فصل نهم قواعد فهرست‌نویسی «انگو- امریکن» در این مرکز مطرح شد و کارشناسان مرتبط آموزش های لازم را برای اجرای برنامه فرا گرفتند.

طباطبایی تصریح کرد: استفاده از اصطلاح نامه برای توصیف محتوای موضوعی اشیای محتوای کتابخانه دیجیتالی نیز برای اولین بار مورد استفاده قرار گرفت که در این قالب، اصطلاحات نظام‌مند، طبقه بندی می‌شود، به صورتی که از حاکم به تابع، از عام به خاص و از بالاترین رده به پایین ترین رده، مجموعه اصطلاحات یک علم را در کلاف سلسله ای، تنطیم کرده و نمایش می‌دهد؛ و به صورت ساختار  واحدی جهت استفاده در فهرست‌نویسی قرار می‌گیرد.

وی یادآور شد: امروز مراکزدیگری مانند موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان؛ موسسه تحقیقات و نشر معارف اهل بیت (ع) اصفهان، موسسه دارالحدیث، و چند مرکزدیگر از شیوه مرکزاطلاعات و مدارک اسلامی الگو گرفته‌اند.

مدیرکتابخانه دیجیتالی مرکزاطلاعات و مدارک اسلامی در خصوص نحوه دسترسی به این کتابخانه خاطرنشان ساخت: علاقه مندان می‌توانند با مراجعه به آدرس کتابخانه (Di.islamicdoc.com)  که بر اساس موضوع، پدیدار‌آور، عنوان، ناشر و... و یا از طریق آدرس سایت مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی   www.islamicdoc.or  که به صورت بسته های موضوعی در اختیار کاربران قرار داده می‌شود از مطالب کتابخانه بهره‌مند گردد.

وی افزود: چنانچه از طریق موتورهای جستجو مانند گوگل و .... نیز جستجو گردد دسترسی به متن امکان پذیر است، که آماده‌سازی و سازماندهی حدود 10000 هزار عنوان کتاب و مقاله در بیش از 20000 جلد منابع الکترونیکی فهرست‌نویسی توصیفی و تحلیلی – موضوعی بر اساس اصطلاح نامه های تدوین شده در مرکز به صورت  full Text قابل دسترسی علاقمندان می‌باشد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha